Izložba Međunarodne likovne kolonije "Šibovi 2019" Galerija PENDŽER

Da entuzijazam kulturnih radnika i umjetnika ne jenjava u vrijeme svjetske pandemije COVID-19 dokaz je Međunarodna likovna kolonija ‘Šibovi 2019’ koja je u organizaciji Nezavisnog univerziteta Banja Luka i domaćina izložbe Grupe Lucido, ToPeeR Doboj i JU Javne biblioteke Lukavac, održana 16.04.2020. u galeriji ‘Pendžer’.

Prema riječima istoričara umjetnosti, dr.Aleksandra – Saše Grandića radi se o koloniji koja po svojoj primarnoj koncepciji nastoji da predstavi svojevrsni presjek dometa likovnog stvaralaštva Likovnih akademija javnih i privatnih univerziteta koji djeluju na bivšem jugoslovenskom prostoru. Važno je istaknuti da u sazivu ove likovne kolonije podjednako učestvuju profesori i studenti te se na taj način dobija i relativno pouzdana slika budućeg razvoja likovnog života ovih prostora. Dijapazon kolonije ‘Šibovi 2019’ veoma je osebujan budući da se kreće od crteža preko akvarela do štafelajne slike i grafike a potom i do skulpture.

Učesnici Međunarodne likovne kolonije ‘Šibovi 2019’ su:
Sretko Divljan, Marin Milutinović, Toni Ostojić, Miloš Vujić, Hasan Bekanović, Branislav Lukić, Savo Rupić, Zdravko Krulj, Sonja Spiroska Ostojić, Paša Gicić, Anja Stojanović, Jelena Glogovac Savić, Mihajlo Nikolić, Snežana Manasić, Aleksa Vidaković, Svjetlana Gojić, Svjetlana Vignjević, Saša Bogdan, Stefan Stojanović, Nataša Petrašević Žole, Bojan Dodig, Ljiljana Latiničić i Gordana Praštalo.

Simbolično je i vrijeme otvaranja izložbe: Minut do 12, čime su organizatori i domaćini možda željeli podsjetiti na činjenicu da su na razvoj promjena u društvu i društvenom poretku, kroz historiju, najviše utjecali upravo umjetnici te je ova aprilska izložba u novoformiranoj galeriji ‘Pendžer’ sinonim za ljubav u doba Korone ali i otpor prema položaju koji kultura nepravedno zauzima u postratnom vremenu.