Pjesničkom riječju protiv nasilja nad ženama u Lukavcu 2020

Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je danas regionalnim projektom ” Pjesničkom riječju protiv nasilja nad ženama “u JU Javnoj biblioteci Lukavac. Organizatori za Lukavac su Minela Ćosić, JU Javna biblioteka Lukavac, Grupa Lucido i Lidija Pudjak. Pjesnici sa područja nase općine odazvali su se, već drugu godinu zaredom i na taj način skrenuli pažnju na tabu temu o kojoj se malo ili nedovoljno govori. Posjetitelji su imali priliku čuti izvrsne pjesnike i blogere među kojima su : prof.dr. Edhem Muftic, Ismet Hodžić, Elvedina Mujagić, Minela Moranjkić Ćosić, Selma Bleković , dok su najavljeni pjesnici Tarik Sakić, Šefkija Duvnjaković, Amila Mujkić, Selma Mehanović, Branka Simić bili opravdano odsutni. Pjesme iz knjige ” Otkrit ću ti tajnu”mlade Selme Mehanović čitao je naš sugradjanin Denis Bijedić. Prof.Mihad Sakić za ovu priliku izdvojio je nekoliko pjesama lukavačkog najpoznatijeg pjesnika Avde Mujkića. Zanimljivo je da su na našem pjesničkom druženju posjetitelji uglavnom bili pripadnici jačeg pola koji su aktivno učestvovali u ovoj osjetljivoj tematici ( student Naser Abdurahmanović) i pružili podršku ženama te nam otvorili mogućnost organiziranja okruglog stola kojeg ćemo posvetiti problematici nasilja uopćeno.Moderator i domaćin za Lukavac bila je direktorica JU Javne biblioteke Lukavac i pjesnikinja Minela Moranjkić Ćosić. Medijski pokrovitelj manifestacije, RTV Lukavac.
“Dragi prijatelji!

Ova nam je godina drugačija. Ove godine nismo organizirali masovna okupljanja. Ova godina boli sve nas, a ponajprije osobe koje su u proljeće zbog nastale situacije proživjele teške traume. Naravno, opet zbog toga jer nisu poslušne jer nisu dobre jer nisu podložne jer su njihovi partneri MORALI provoditi dodatno vrijeme u kući.

Dobila sam informacije da se od proljeća psihičko i fizičko nasilje nad ženom udvostručilo. Povećao se i postotak ubojstava od strane partnera ili bliske osobe zato smatram da bi svaka osoba morala imati zadatak pomoći na bilo koji način žrtvi nasilja a ne micati se i ne miješati. Gdje su svi ti divni susjedi, kumovi, prijatelji, rodbina u trenutku kada se vapi i moli, kada se skrivaju modrice, kada se grči tijelo od nemoći? Šuti se i dok se god šuti bit će ovako. Svi se boje za sebe, a kada dođe do najgorega nastaje plač i okrivljavanje.

Ono zbog čega radimo na ovom projektu Pjesničkom riječju STOP NASILJU, a ponajprije nad ženama jeste poziv i vrisak i apel svima da na bilo koji način omoguće žrtvi da izađe iz tunela, da joj se vrati samopouzdanje da shvati da ne mora trpjeti i da postoji pomoć. Voljela bih kada bi svi mi koji organiziramo naše skupove javno možemo izreći – Ne bojte se! Javite se! Imamo Vas gdje smjestiti! Ali na žalost fali nam prostor fali nam i medijska pozornost fale nam u vrhu oni koji će se suočiti sa problemom i srži.

Sretna sam što se već godinama na bilo koji način ujedinjujemo. Ove godine se posebno divim dragim prijateljima u Žitkovcu, u Lukavcu i u Vlasotnici kao i u Osnovnoj školi Palić koji su se odvažili i bez obzira na sve organizirali program. Njih posebno pozdravljam i zahvaljujem se! Pozdravljam i sve ostale koji animiraju pjesnike u svojim gradovima da šalju pjesme za blog Pjesničkom riječju STOP NASILJU. Na njemu je sada preko 700 pjesnika a većina svake godine šalje pjesmu. Blog je pregledan preko 100 000 puta i s njega medijske kuće uzimaju naše tekstove i uklapaju u svoje scenarije kada rade programe na ovu našu tematiku.

Čuvajte se dragi moji i pazite na našu djecu. Pazite što im govorimo i kako ih učimo. Nasilje počinje kroz igru i jezično etiketiranje u šalama koje mladi razmjenjuju među sobom, a te šale su najčešće naučene od odraslih.

S poštovanjem”
Lidija Puđak