Održano Književno veče sa Minelom Moranjkić

Percepcija čitalačke svijesti, predrasude, utjecaj mediokriteta i „malograđanstva“ na razvoj ličnosti,teme su koje su bile u fokusu književne večeri sa spisateljicom Minelom Moranjkić Ćosić, koja je održana sinoć u JU Javna biblioteka Banovići.

Pomociju je vješto, inspirisan zainteresiranošću publike, uz duboku psihološku analizu književnice i njenih ostvarenja, vodio poznati multimedijalni umjetnik, Branislav Lukić Luka.

„Minelin stvaralački opus je dubok, produhovljen, namijenjen čitateljima koji su spremni da „zagrebu“ ispod površine i koji imaju osobine mudrosti i širine. Roman je pisan sedam godina i da nisam znao da ga je pisala Minela, mogao bih „ruku u vatru staviti“ da ga je pisao muškarac, jer toliko je duboko „ušla“ u muški lik i to joj je, sa moje strane, veliki kompliment” – kazao je Lukić.

U ulozi moderatora našla se lukavačka novinarka i PR menadžerica brojnih manifestacija koje organizira Grupa Lucido i ostale, Edina Salkić, koja je interaktivno učestvovala u razgovoru sa književnicom, promotorom i publikom.

Oni koji prate lukavačku književnu scenu koju organizira Grupa Lucido, nisu iznenađeni drugačijom vrstom promocije, na koju publika nije navikla, a koja u centar stavlja život „običnog“ čovjeka sa svim njegovim strahovima, usponima, padovima, težnjama, promišljanjima i željama, a ne autore i djelo.

 

 

Mineline knjige su upravo takve, bez šminke i uljepšavanja života u svoj njegovoj kreaciji, te se i sama autorica, u nekoliko navrata, pronašla u situacijama, da je osuđuju zbog kosmopolitskih, umjetničkih i širokoumnih shvatanja ljudi i vremena, a što je kontradiktorno sa sredinom u kojoj obitava.

„ Sa godinama sam naučila da je najveća odlika čovjeka prihvatati ljude onakvim kakvi jesu i ne osuđivati njihove postupke i način života, jer nismo u tuđim cipelama, ne plaćamo tuđe račune , pa s toga ne bismo trebali ni zavirivati u tuđe krevete. Trudim se da ne budem dio „mahalske“ sredine “- kazala je Moranjkić i dodala da su ljubav prema bogu, ljudima, životinjama i svemu što je okružuje imperativ za njeno stvaralaštvo te da djela koja su objavljena, kao i ona u pripremi, govore upravo o tome.

Moranjkić iza sebe ima objavljena dva autorska djela, zbirku poezije „Cesta za nigdje“ i roman „Savršeno istempirana nesreća“, te nekoliko zbirki proze i poezije, gdje je kao autor učestvovala sa književnicima iz BiH, regije i inostranstva poput: „Riječi s Une“, „Kad progovori tišina“, „Logor“; „Silasci u godine“, „Jer govor san produbljuje“, i mnogi drugi. Ova višestruko nagrađivana autorica iz oblasti književnosti, po profesiji je diplomirani žurnalista, dugogodišnji novinar i PR menadžer, polaznik drugog ciklusa studija Odsjeka za žurnalistiku na Univerzitetu u Tuzli.

Ovo nije spisateljicin prvi nastup u Banovićima, njen rad predstavljen je u okviru književne večeri umjetnika sa područja TK i Sarajeva, a kao nekadašnja direktorica JU Javna biblioteka Lukavac ostvarila je dobru saradnju sa menadžmentom JU Javne biblioteke Banovići.

U ime domaćina, prisutne je pozdravila uposlenica biblioteke Sadeta Lukić. Grupa Lucido, na čelu sa Branislavom Lukićem, ovom prilikom, najavila je Minelinu novu zbirku poezije „Tajna
Grofa Miškina“, koju potpisuju poznati književnik i osnivač festivala „Pero Živodraga Živkovića“ iz Zenice, Emir Sokolović kao urednik i recenzent, PR i korektura Edina Salkić , lektor Nedžmina Bikodušić, recenzent, ilustracija i dizajn Branislav Lukić te dizajn, štampa i produkcija prof. Denis Dugonjić. Izdavač zbirke i nosilac projekta je U.G. „ToPeer“Doboj, projekat je finansiran od strane Grad Lukavac.

Autorica je iskoristila priliku da najavi promociju romana „Savršeno istempirana nesreća“ koja će se održati u Američkom kutku NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, 10.11.2022. godine ( četvrtak) u okviru Mjeseca knjige, a što je uvertira za četvrti Naučno-istraživački kamp za mlade“.

Link