Izložba minijature 'Kvadratna božanstvenost' autorice Valentine Ilijevske

UG “TOPEER”, “EUROPLUS” DOBOJ i GRUPA LUCIDO predstavljaju, dio multimedijalnog projekta “Nestajanje”, izložbu minijatura “Kvadratna božanstvenost” autorice Valentine Ilijevske.

Otvorenje izložbe je 7. juna 2023. godine u hotelu “Integra” sa početkom u 17 sati. O izložbi govori: Branislav Lukić Luka.

Organizatori: UG “ToPeeR” Doboj, “Euro plus” Doboj, “Adrenalin park” Doboj i Grupa Lucido.

Autor multimedijalnog projekta “Nestajanje” je multimedijalni umjetnik Branislav Lukić Luka.

KVADRATNA BOŽANSTVENOST

Minijature. Dimenzija 7×10 cm. Tehnika: kolaži i kombinovana. Broj eksponata 46 (za sada). Asocijativna apstrakcija. Autorica: Valentina Ilijevska.
Zaključak je konačan, djevojčica stabilnim korakom gazi kroz život u kojem nema velikih očekivanja o čovjeku. Naprotiv, sigurna u sebe hrabro otvara cijelu skalu pitanja vezanih za suštinu ljudskih vrijednosti. Polazi od premise duboko prožete sopstvenim doživljajem novog duha konzumerizma u formama komercijalizacije.
Na tom Valentininom životnom, artističkom, i tragalačkom putu svjedočimo kako principima uz pomoć likovnih elemenata gradi stvaralački opus kroz umjetnička djela. Harmonijskim odnosima asocijativnog i apstraktnog stvara ambijent u kojem se kreće između granice egzaktnog i amorfnog oblikovanja prostora. To je njena pobuna u kojoj likovnim jezikom kroz grafiku ulazi u metafizički svijet. Kroz simbole kvadrata i kocke unosi originalni potpis i senzibilitet koji je prepoznatljiv u radovima. Njen stvaralački postupak je karakterističan i lako prepoznatljiv što je upravo bitan segment suštine vrijednosti ove “kvadratne božanstvenosti” koja se može poistovijetiti sa malim stvarima koje svijet čine vrjednijim. Prisutnost plave boje, koja je u djelima itekako prisutna, simbolizuje ljudsku težnju za istinom, intuitivnost o počecima postojanja. Stoga plava boja kocke je istinsko postojanje i nasušna potreba za istinom. Da se razumijemo, Valentinina konceptualna slika homosapiensa je simbolički prikazana kroz plavu kocku i kvadrat. Kocka crtana tako da liči na otvorenu kutiju u stvari predstavlja otvoren i širok pogled, otvoren um i slobodoumnost. Ovjekovječeni i veoma postojani su tu i upisani kvadrati (šest grafičkih slika). Veoma inventivno idejno, kompleksno tehnički i zanatski, a opet porukom čista, bistra, jasna, direktna i konkretna.
Grafička slika kocke je kvadrat koji ostavlja utisak da je iscrtani krst/križ. Lako posmatrača može narodski rečeno “žedna prevest’ preko vode” i da zaluta u sakralne dimenzije a u stvari predstavlja muški i ženski princip. Suprotne dvije kreativne sile u konstantnoj interakciji i potrebi za međusobnim skladom i ravnotežom koje samo tako mogu stvoriti sve što postoji. Kvadrat je istovremeno znak sjedinjenja četiri elementa: zemlje, vode, vatre i vazduha, a za život i produžetak istog je potreban i peti elemenat – ljubav. Plava boja na Valentininim slikama je identifikacija s neizbježnom poveznicom za postojanje čovjeka kao materije. Bez vode i vazduha život je nestao. Na slikama je plava boja simbol za more i nebo. Kvadrat je asocijacija na četiri osnovne strane svijeta, četiri godišnja doba, četiri osnovne faze života, četiri stuba kuće. Kocka je simbol zemlje i postojanosti. Kvadrat je opet za mnoge u današnjem vremenu simbol za ograničenost, otuđenost i izolovanost.
Ako su okrugli oblici kosmički prikaz, trougao simbol transcendentalnog – grafička slika piramide, onda je kocka takođe simbol čovječanstva, a kvadrat je grafički prikaz kocke, koja je takođe odraz slike čovjeka. Ovakvim cjelokupnim grafičkim prikazom zaokruženo je kvadratno božanstvo. Naslov koji odgovara paralelnoj, dualističkoj prirodi čovjeka.
Svako od nas nosi svoj teret (simbolika krsta/križa) pa tako i Valentina Ilijevska, autorica ove izložbe, s tim da je njen satkani svijet kvadrata koji se iz dvodimenzionalnog transformiše u trodimenzionalnu kocku. Kvadrat vječan i postojan! Kocka čvrsta i postojana kao beskrajni talas energije koja kruži od umjetnika do umjetničkog djela i njegovog konačnog ostvarenja.
Kao što već napomenuh u samom uvodu – djevojčica u svijetu velikih očekivanja o čovjeku hrabro i mudro korača stazom života u kojem trenutno nema velikih očekivanja o čovjeku. Dobro je da to dijete još postoji i da je sačuvano.

Branislav Lukić Luka

Izložba minijature 'Kvadratna božanstvenost' autorice Valentine Ilijevske

Valentina Ilijevska

Valentina Ilijevska

Diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti (FLU) – Skoplje na Odsjeku za grafiku i grafičke tehnike u klasi profesora Mirka Vujisića i na smjeru konzervacije i restauracije kod profesora Nevenka Velichkovskog i Momcila Trajkovskog.
Završava magistarski studij konzervacije i restauracije zidnog slikarstva u klasi prof. Blagoja Kuzmanovskog.
Trenutno je na doktorskom studiju na Institutu za makedonsku književnost u Skoplju na Odsjeku za kulturologiju kod prof. dr. Ilije Veleva.
Član je Društva likovnih umjetnika Makedonije (DLUM) gdje zajedno sa svojim kolegama, sudjeluje u gotovo svim planiranim izložbama i projektima društva. Dobitnik je više prestižnih nagrada u DLUM-u. Član je i Društva likovnih umjetnika Bitola (DLUB).
Od 2017. godine član je ICOMOS-a (Međunarodnog vijeća za spomenike i lokalitete) i član Izvršnog odbora na ICOMOS-u u periodu od 2018. do 2023. godine, gdje aktivno sudjeluje u planiranim projektima i konferencijama.
Član je Grupe Lucido od 2018. godine i ArtQakula iz Hrvatske od 2021. godine.
Sudjelovala je na više skupnih izložbi i likovnih radionica dobitnik je više nagrada, priznanja i diploma. Od 2010. godine aktivno sudjeluje na brojnim likovnim kolonijama u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Egiptu, Švedskoj, Poljskoj, Koreji, Indiji i drugim državama.
Prvu samostalnu izložbu je realizirala 2009. godine.
U periodu od 2010. do 2022. godine aktivno je uključena u planirane projekte u području konzervacije i restauracije koje vodi Nacionalni centar za kompetencije (NCC) Skoplje.
Od 2012. do 2013. godine radi kao nastavnik u Osnovnoj školi “Braća Miladinovci” u Skoplju i u nekoliko srednjih škola u Kumanovu.
Od 2014. do danas radi na crkvenim objektima u Kumanovsko-osogovskoj biskupiji a u periodu od 2017. do 2019. obnaša poziciju umjetničkog selektora na likovnoj koloniji “Karpino” u Kumanovu.
Živi i radi u Kumanovu kao konzervator-restaurator u Kumanovsko-osogovskoj eparhiji u Odjelu za zaštitu kulturne baštine.

Katalog strana 2