U periodu od 01.09. do 30.11.2023. godine održano 8 konsultativnih sastanaka sa predstavnicima četiri lokalne zajednice

U ovom periodu je održano 8 konsultativnih sastanaka u četiri lokalne zajednice odnosno sa predstavnicima lokalne uprave. Opština Modriča i Grad Derventa su bile neaktivne u realizaciji naših projektnih aktivnosti. Nismo dobijali odgovore na naše zahtjeve o stanju i problemima MZ od odgovornih ovih lokalnih zajednica.

 Članovi projektnog tima su obisli ove JLS i održali radne sastanke a osnovni zaključak je da su MZ zadovoljne i da one nemaju prijedloge za promjene modela i načina rada. Zanimljivost organizovanja mjesnih zajednica u novoosnovanoj opštini Stanari je bila izazov za obilazak jednog broja MZ i predstavnika lokalne uprave. Odvajanjem Opštine Stanari od Doboja je, sigurno, imalo za posljedicu i nesnalaženje, zastoj i neprimjeren razvoj ovih mjesnih zajednica. Zahvaljujući Rudniku finansijska situacija je drugačija u ovoj opštini te ove MZ i nemaju problem sa finansiranjem svojih potreba pa i nemaju konkretan stav kako da se institucionalno rješava finansiranje MZ.

Projekat  Savjet mjesnih zajednica  se implementira  uz podršku  regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira    Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and  Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.