Konferencija „Mjesna zajednica temelj upravljanja u lokalnoj zajednici“

Nakon provedene informativne kampanje, predloženih preporuka odžana je  31. januar 2024. godine konferencija „Mjesna zajednica temelj upravljanja u lokalnoj zajednici“.

Konferencija je bila podjeljena u dvije faze. Prva koja je bila sajamsko predstavljanje uspješnih mjesnih zajednica je ocjenjena vrlo pozitivno. Inače mjesne zajednice nemaju često priliku da razmjenjuju iskustva, probleme, dileme kao i preporuke za poboljšanje svog rada te je ovaj Sajam MZ pokazao koliko je neophodna medjusobna saradnja mjesnih zajednica ne samo unutar jedne lokalne uprave već i regionalno odnosno ina nivou cijele BiH. U drugom dijelu Konferencije višečasovna diskusija je dovela do konačnog usvajanja prijedloga preporuka koje su i dostavljene lokalnim zajednica koje su bile obuhvaćene projektne aktivnosti. Imajući u vida je projekat ipak bio fokusiran na Grad Doboj dogovoreno je da se i u narednom periodu (bez obzira na projektne aktivnosti) nastavi sa zagovaračkim aktivnostima za izmjene okvira rada i djelovanja MZ. 

Projekat  Savjet mjesnih zajednica  se implementira  uz podršku  regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and  Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveš